Humor predaka: Ovo je najstariji vic na svijetu


Smisao za humor važan je kako u 21. stoljeću tako i u davnim vremenima. Pričanje dosjetki i viceva seže daleko u prošlost, a tome svjedoče najstariji pisani vicevi.

Najstariji vic u historiji zapisan je 1.900 godina prije nove ere, a zapisali su ga Sumerani koji su živjeli na području sjevernog Iraka.

– Šta se nikad nije dogodilo do nastanka svijeta? Mlada žena nikada nije prdnula u krilu svoga muža – glasi vic.

Deset najstarijih viceva na svijetu objavili su sa Univerziteta Wolverhampton u Velikoj Britaniji.

Među deset najstarijih viceva našao se i onaj o egipatskom faraonu 1.600 godina prije nove ere: “Kako zabaviti faraona kojem je dosadno? Nakrcaj brod mladih žena odjevenih samo u ribarske mreže niz Nil i pozovi faraona u ribolov”.

Tokom godina vicevi su se pojavljivali u formatima pitanja i odgovora, poslovica i zagonetki.

“Čovjek bi se želio pariti više od magarca – njegov novčanik je ono što ga sputava”, zapisano je hijeroglifima u Egiptu.

Stari Rimljani su se voljeli izrugivati moćnicima, a najstariji vic datira iz 1. stoljeća prije nove ere o caru Augustu koji je obilazio svoje carstvo pa je tako susreo čovjeka koji mu je bio nevjerovatno sličan.

Znatiželjan, upitao je čovjeka: “Je li tvoja majka nekad službovala na dvoru? Nije vaša visosti, ali moj otac jest”, odgovorio mu je čovjek.

Najstarija britanska šala datira iz 10. stoljeća: “Što visi s bokova muškarca i teži za ulaženjem u rupu u koju je i ranije ulazilo?” Odgovor je ključ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Post

Uvod u kripto svijetUvod u kripto svijet

Kriptovaluta je digitalna ili virtuelna valuta dizajnirana da funkcioniše kao sredstvo razmene. Koristi kriptografiju da obezbedi i verifikuje transakcije kao i da kotroliše stvaranje novih jedinica određene kriptovalute. U suštini,