Brojevi na voću važniji su nego što mislite. Poslije ovoga, uvijek ćete gledati koji broj stoji!


Sa toliko naljepnica koje viđamo na voću i povrću, sve nam je teže da povežemo i shvatimo šta one tačno predstavljaju!

Neke od njih su prirodnog, organskog porijekla, dok su druge genetski modifikovane. Teško je utvrditi kada ih vidite ovako! piše Lijekizprirode.

Međutim, utvrdili smo da ipak postoji izvjesno značenje svakog od tih brojeva na naljepnicama. Oni govore o porijeklu i načinu uzgajanja pomenutog ploda i nose naziv PLU (product look-up) kodovi.

Ovi kodovi u upotrebi su od 1990. godine i kontrolu hrane čine lakšom, bržom i tačnijom. Uspostavljeni su od strane Internacionalne federacije za standarde proizvodnje – The International Federation for Produce Standards (IFPS) i bliže određuju način uzgajanja ploda, vrstu, kao i klasu. Ukoliko na naljepnici četvorocifren broj, to ukazuje na podatak da je plod tretiran konvencionalnim metodama, pesticidima.

Ako se radi o petocifrenom broju, koji počinje sa 8, ovo voće je genetski modifikovano

Petocifreni broj koji počinje sa 9 ukazuje da voće ima organsko porijeklo.

Voće koje nema PLU kod, sumnjivog je porijekla i jedete ga NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!

Oduvijek smo se pitali čemu ovi brojevi služe. Ovo će nas sve učiniti mnogo pametnijim i obazrivijim u kupovini namirnica za našu porodicu.

Podijelite ovo sa prijateljima i upozorite ih na vrijeme!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Post

Uvod u kripto svijetUvod u kripto svijet

Kriptovaluta je digitalna ili virtuelna valuta dizajnirana da funkcioniše kao sredstvo razmene. Koristi kriptografiju da obezbedi i verifikuje transakcije kao i da kotroliše stvaranje novih jedinica određene kriptovalute. U suštini,