FIKUS ĆE VAM NARASTI DO PLAFONA, PRSKAJTE GA SAMO OVOM VODOM: Komšiluk će vam zavidjeti, PRELIJEPO BUJNO CVIJEĆE


 

Svi znamo koliko gajenje kućnog ili vrtnog cvijeta može da doprinese dobrom raspoloženju, ali ima onih kojima to stvarno ne ide od ruke, i njihov cvijet se prije osuši nego što im uspije.
Što se tiče kućnog bilja, postoji mnogo vrsta, a jedan je najkarakterističniji, a to je fikus.
Fikus je svakako jedna od omiljenih kućnih biljaka, ali kada naraste onda se stvara problem oko obrezivanja i razmnožavanja istog.
U nastavku tekst vam donosimo nekoliko savjeta oko toga kako pravilno gajiti i održavati fikus.

Istine, većina fikusa dobro podnosi obrezivanje i to se uglavnom radi kada želimo da ograničimo njegov rast. Znači, upotrijebite njegove gornje reznice, stavite ih u vodu dok se ne pojavi korijen i nakon toga samo ga predsadite u zemlju. Važno je napomenuti da nakon obrezivanja biljke je potrebno da pažljivo zalijevate biljku i gnojite tek nakon 30 dana.

Ono što fikus također ne podnosi jeste i migracija. Znači kada ga kupite u nekoj radnji, budite sigurni da će u vašoj kući fikus početi da gubi listove.
Znači, nakon dolaska u kući, fikusu morate obezbjediti redovito zalijevanje i dosta svjetla i vlage radi što boljeg prilagođavanja ambijentu.

Što se tiče njegovih listova, potrebno je da ih perete mlakom vodom i to otprilike svakih 14 dana, a prskanje biljke spriječava prašinu da se nakupi na listovima fikusa, a plus štiti fikus od pojave paukova i grinja.

Pišite nam svoje komentare na ovo? Da li vi imate fikus u svom domu.Source link

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *